Library & Courts Building Featured on Capital Public Radio

Capital Public Radio recently covered Vanir’s project, the recently renovated Stanley Mosk Library & Courts Building in downtown Sacramento. Read a recap and see photos at:http://bit.ly/16jRcsj.

The circa 1928 Stanley Mosk Library and Courts Building is located across the California State Capitol in downtown Sacramento and is one of the most stunning buildings in state government. It is especially noted for its elaborate, ceremonial interior spaces, which includes fine decorative finishes, such as marble, gum wood, elaborate plasterwork and notable artwork – such as sculpture and murals. Of particular note are the main public corridors, grand staircase, memorial vestibule, courtroom, Gilles Hall (main reading room), circulation room, Room 500 (meeting room), and various ceremonial offices. The building was built for and continues to house the California State Library, California Third District Court of Appeal and the California Supreme Court.


Vanir led the renovation efforts on the building, which after nearly 90 years of continuous use and renovations, suffered from worn systems and was in need of numerous updates to rehabilitate it for ongoing use. In 2009, renovation began to bring the building back to its light-filled magnificence, while outfitting it with the latest technological features. 

The project was unique due to the outdated methods of construction, extreme detail, craftsmanship and general quality of construction completed in the 1920s. The project scope, consequently, included a broad range of tasks:

 

  •        Extensive fire and life safety improvements
  •        Security improvements
  •        Installation of full smoke detection and HI-FOG © Water Mist Fire Protection System
  •        Accessibility updates
  •        Hazardous waste abatement
  •        Replacement of all building systems
  •        Refurbishment of the historic elevators
  •        Tenant improvements
  •        Restoration/reconstruction of the wood and lead windows
  •        Lighting upgrades and restoration of historical fixtures
  •        Exterior granite and terra cotta restoration
  •        Roofing and coping replacement
  •        Skylight replacement
  •        Reopening the historic light courts
  •        Construction of new mechanical penthouses
  •         Refurbishing the landscaping

All of these tasks were planned and implemented to minimize their impact while assuring that contemporary requirements were satisfied.  The project is on track to achieve LEED-NC Silver certification, demonstrating that by careful planning and implementation, a historic building can satisfy contemporary energy efficiency and sustainability standards.